Over ons

Hoe het begon en waarom we dit doen

Final 500 Records is in 2015 opgericht door Bas Bosboom en Harm de Kleine, die elkaar via hun werk voor het eerst tegenkwamen bij de opname van een muziekprogramma. Al snel ontdekten ze een gedeelde liefde voor muziek (van Bob Dylan tot Augustines en The National) en, misschien nog wel belangrijker, een gedeelde kijk op de immer veranderende muziekindustrie.

Een eigen platenlabel was altijd de grootste wens. Het wachten was alleen op het juiste moment en de juiste insteek. In 2015 kwam dit allemaal samen en werd Final 500 Records ingeschreven bij de KvK.

Vanuit de overtuiging dat een groot aantal veelbelovende nieuwe acts verzuipt in het steeds grotere aanbod van muziek op streamingservices als Spotify, Apple Music en Youtube met hun onuitputtelijke stroom aan nieuwe liedjes, zochten ze naar een nieuwe, duurzamere ingang bij de muziekliefhebber, gebaseerd op vertrouwen. Dit, gecombineerd met hun liefde voor vinyl, heeft uiteindelijk geleid tot het unieke concept van Final 500 Records.

Het idee is simpel: Muziekliefhebbers 3 keer per jaar verrassen met een artiest die ze zeer waarschijnlijk nog niet kennen. En dat allemaal op prachtig kwaliteitsvinyl waar van er altijd  “maar” 500 exemplaren van worden geperst. De releases worden ook los verkocht in de webshop, maar als abonnee krijg verzeker je je hoe dan ook van elk nieuw exemplaar. Gezien de gelimiteerde oplage geen slecht idee, daarbij betaalt een abonnee ook nog eens minder per release.

Voor de artiesten is het ook een mooi concept. Zij weten zeker dat hun muziek op de mat valt bij onze leden; een (grote) groep serieuze (en betalende!) muziekliefhebbers. Muziekliefhebbers die nieuwe muziek een goede kans geven, meer dan een play in een Spotify playlistje. Muziekliefhebbers die houden van ontdekken en -als het bevalt- hun vrienden gaan tippen. En dat is de beste promotie, juist in deze tijd met haar overdaad aan muziek en labels / promoters / algoritmes die schreeuwen om aandacht. (Daarbij houden artiesten bij ons ook nog eens het volledige auteursrecht over de liedjes. Alle inkomsten buiten verkoop van het vinyl om zijn volledig voor de artiest, zoals airplay en (eventueel) streaming.)

Enkele quotes over Final 500 Records

“En daarmee heeft Stillwave een van de beste Nederlandse alternatieve popalbums van de laatste jaren afgeleverd,” aldus Written in Music over FFHR006: Sell Another Soul, het debuutalbum van Stillwave.

“Geen plaat voor de hitparades, maar eerder eentje die, zoals die van Nick Drake of Linda Perhacs, over zoveel jaar zal herontdekt worden en een cultstatus zal verwerven.” – Belgische muziekwebsite daMusic over FFHR007: Stuart Conroy (1974-1978) van The Me In You. Ook Humo was enthousiast, gaf 4 van de 5 sterren en zei: “We horen vage echo’s van Air, Boards of Canada en Bon Iver.”

“Met acht titels op de teller en nog geen enkele die het kwaliteitsniveau naar beneden haalt, kan je inmiddels stellen dat het Bas en Harm is toevertrouwd dat de muziek elke keer weer verrast en overtuigt. Albums die in sfeer verschillend zijn, maar gemeenschappelijk hebben dat ze muzikaal immer een extra onderlaag hebben, die zich pas openbaart bij meerdere luisterbeurten,” aldus Written in Music

Bas
Founder
Bas is een Rotterdammer. Niet in hart en nieren, daarvoor reist hij teveel het land door op zoek naar pareltjes van artiesten en concerten.
Harm
Founder
Met roots in het noorden vertrok Harm jaren geleden richting het westen om een carrière in de muziekindustrie na te streven. En zie hier..