Over ons

Hoe het begon en waarom we dit doen

Het begon allemaal alweer een aantal jaar geleden. We (Bas en Harm) kwamen elkaar via ons werk tegen bij een opname van een muziekprogramma. Al snel ontdekten we onze gedeelde liefde voor muziek (van Bob Dylan tot Augustines en The National) en, misschien nog wel belangrijker, onze gedeelde kijk op de muziekindustrie. Die is/was namelijk helemaal niet zo romantisch.

Wat dingen waar we tot in de diepe uurtjes over konden filosoferen:

  • Waarom krijgen veel talentvolle bands vaak geen eerlijke kans?

  • Hoe kunnen beginnende bands financieel hun hoofd boven water houden?

  • Hoe kom je als muziekliefhebber aan nieuwe muziek?

En het was dat laatste punt waar we als eerste mee aan de slag gingen. Radio werd steeds meer mainstream en waar moet je in Spotify beginnen als je iets nieuws zoekt? In 2013 startten we daarom met Gobsmag.nl onze eigen muziekblog. Het doel: elke (werk)dag een nieuw liedje tippen. En dan niet de nieuwe Bon Iver of U2, onbekende(re) pareltjes. En tot op de dag van vandaag is dat wat we doen, elke dag een nieuwe, fijne band tippen.

Op weg naar een eigen platenlabel

We hadden nooit onder stoelen of banken geschoven dat een eigen platenlabel ons jongensdroom is. Het wachten was alleen op het juiste moment en de juiste insteek. In 2015 kwam dit allemaal samen en schreven we Final 500 Records in bij de KvK.

Meer dan ooit tevoren hadden we de overtuiging dat een groot aantal veelbelovende nieuwe acts verzuipt in het steeds grotere aanbod van muziek op media als Spotify en Youtube, met hun onuitputtelijke stroom aan nieuwe liedjes. Dit, gecombineerd met onze liefde voor vinyl, heeft uiteindelijk geleid tot Final 500 Records.
We proberen muziekliefhebbers een aantal keer per jaar te verrassen met een artiest die ze nog niet kennen en die ze waarschijnlijk ook niet zo snel hadden uitgekozen. En dat allemaal op prachtig kwaliteitsvinyl. Omgekeerd zijn jullie, onze leden, de perfecte en moderne marketingmachine voor onze bands. Immers, wanneer bands iets bij ons uitbrengen dat weten ze zeker dat ze bij jullie op de mat vallen en gedraaid gaan worden. Een belofte die traditionele platenlabels lastig waar kunnen maken.

En bij ons houden ze ook nog eens het volledige auteursrecht over de liedjes. Dat vinden wij namelijk wel zo eerlijk.

Vanzelfsprekend kunnen we nog uren en uren doorpraten over wie we zijn en waarom we dit doen. Je bent van harte welkom!

Bas
Founder
Bas is een Rotterdammer. Niet in hart en nieren, daarvoor reist hij teveel het land door op zoek naar pareltjes van artiesten en concerten.
Harm
Founder
Met roots in het noorden vertrok Harm jaren geleden richting het westen om een carrière in de muziekindustrie na te streven. En zie hier..